HVORDAN PUSSE BUNADSØLVET?

 

Det er nesten ingenting som er like flott som når bunadsølvet utfyller bunaden. Men over tid så trenger også det vakreste bunadsølvet litt puss og stell. Det er ikke mye som skal til – men hvilken fremgangsmåte skal man velge? Her kommer flere tips til hvordan du kan gjøre det:

 

Sølvklut

Sølvklut er å anbefale når bunadsølvet er oksidert. Hvis man f.eks har Løkenbunaden så anbefaler jeg å pusse med bare en sølvklut som er innsatt med litt sølvpuss. Dette er pga sølvet er oksidert og hvis oksideringen blir borte minster sølvet også mye av sjarmen ved at det skal se litt gammelt ut. Det tar litt tid, men med god tålmodighet går denne jobben unna i en fei.

 

Sølvrens

Dette er nok en metode mange synes er veldig grei! Det går fort og det blir veldig raskt pent. Derimot skal dette kun anvendes på bunadsølv som ikke er oksidert. Har du oksidert bunadsølv vil oksideringen bli renset bort. Hvis du ønsker å gjøre dette måten er det veldig greit å helle væsken opp i en bolle for så å dyppe sølvet. Det skal ikke ligge lenge nedi, men ca 10 sekunder og må skylles godt under vann etterpå. Det som er lurt er å ikke gjøre dette når man har mange andre planer, det er fort gjort å glemme at sølvet ligger i rensen og det kan gjøre at sølvet får flekker og blir matt. Det er også lurt å gå over med en sølvklut til slutt.

 

Sølvskum

Dette er nok den nyeste måten å pusse sølv på. Pussen er som en krem og det følger med en svamp. Måten dette gjøre på er å fukte svampen, ta litt krem og press svampen litt sammen og det blir til skum. Vask lette over med svampen og skyll godt til slutt. Dette er en enkel måte å pusse sølvet på. Jeg anbefaler heller ikke å bruke denne måten på oksidert sølv. Helt til slutt kan man gå lett over med en sølvklut, da får du et blankt resultat.

 

Den gode hjelper!

Det er mange som fortviler seg over knapper og lignende som er sydd på bunaden, hvordan skal man få pusset det? Det er veldig enkelt med det rette hjelpemiddel, et pussebrett. Dette er en fantastisk god oppfinnelse og du slipper at bunaden blir stygg av sølvpusset. Man trer brettet på og pusser lett over med sølvkluten og resultatet blir veldig bra!

 

«Kjerringrådet»
En måte som fungerer på all bunadsølv er et gammelt «kjerringråd». Og dette kan du gjøre med ting du har hjemme.
1. Fyll en bolle med lunkent vann, noen dråper Zalo og 1 ts salmiakk for hver liter vann. La sølvet ligge oppi i ca. 10-15 minutter.
2. Vask forsiktig over med en liten kost (f.eks. en myk tannbørste).
3. Skyll med rent vann og tørk med en myk klut. Gå gjerne over med en hårføner for å være sikker på at det er helt tørt. Da unngår du matte flekker på sølvet.

 

Et siste tips!
Ha god tålmodighet! Mange vrir seg litt når man skal ta frem sølvet og pusse det. Mitt siste tips er, sett deg godt til rette, sette på et program på tven og hør på i bakgrunnen, la det ta den tiden det tar og ta deg et godt glass rødvin. Gjør rett og slett en kveld ut av det. Og lykke til med pussen!